Home > Onze diensten > Rijtest

Wat is een rijtest?

Met een rijtest beoordeelt het CBR of je op een veilige en verantwoorde manier aan het verkeer kunt deelnemen. En of je een auto goed kunt bedienen en besturen. Lukt dit niet? Dan zal de deskundigevan het CBR samen met jou onderzoeken of je beperking gecompenseerd kan worden door een training (rijlessen), door technische aanpassingen aan je voertuig of door een orthopedisch hulpmiddel. Een rijtest is niet hetzelfde als een praktijkexamen.

Een arts van het CBR bekijkt op basis van je Gezondheidsverklaring en het rapport van de medisch specialist of een rijtest nodig is. Is dat het geval? Dan krijg je hiervoor een uitnodiging. Daarin staat of je de test doet in je eigen voertuig of in een lesvoertuig. Zo’n rijtest is niet vrijblijvend. Zonder rijtest kan het CBR niet beslissen of je rijexamen mag doen en/of je rijbewijs kunt verlengen.

Wie neemt de rijtest af?

De rijtest wordt afgenomen door een deskundige van het CBR. Deze deskundige is er in gespecialiseerd om te beoordelen of je ondanks een beperking in staat bent om veilig te kunnen rijden.

Wat kun je verwachten?

Voor de rijtest begint, maak je kennis met de deskundige van het CBR. Daarna ga je samen de weg op voor de rijtest. Een rijtest is géén examen. Tijdens de rijtest kijkt de deskundige of je (medische) situatie geen probleem vormt om veilig te kunnen rijden. Na afloop hoor je hoe het is gegaan.

Na afloop van de rijtest hoor je direct hoe het is gegaan. Soms is vervolgonderzoek nodig, een training of een aanpassing aan het voertuig. De rijtestdeskundige geeft de uitkomst door aan de arts van het CBR. Die neemt het besluit over je rijgeschiktheid. Dit besluit ontvang je schriftelijk van het CBR.

Meestal mag je (blijven) rijden. Soms moet je bepaalde maatregelen nemen om te mogen rijden. Bijvoorbeeld een bril dragen of je voertuig laten aanpassen. De deskundige van het CBR stelt vast welke aanpassingen voor je noodzakelijk zijn. Wacht altijd op de beslissing van het CBR over je rijgeschiktheid, voordat je je voertuig laat aanpassen. Soms blijkt uit de rijtest dat het niet verantwoord is om te rijden. In dat geval kun je geen rijexamen doen en geen nieuw rijbewijs aanvragen.

Waar let het CBR op tijdens een rijtest?

Een rijtest is altijd maatwerk, aangepast aan jouw situatie. Afhankelijk daarvan ligt de nadruk in de rijtest op ‘zien’, ‘denken’ of ‘doen’. En soms op een combinatie hiervan.

Heb je een brief ontvangen van het CBR en moet je een rijtest doen, dan kijken wij graag met je mee wat er in jouw situatie nodig is.

Gezondheidsverklaring

De Gezondheidsverklaring is een lijst van vragen over je lichamelijke en geestelijke gezondheid. Die moet je invullen voor een verklaring van geschiktheid. Het is verplicht de Gezondheidsverklaring zelf bij het CBR in te dienen.

Stuur de Gezondheidsverklaring tijdig in. Zeker als er een vraag met ja is beantwoord. De Gezondheidsverklaring is 1 jaar geldig.

Ga naar mijn CBR

Machtiging

Op het moment dat wij denken dat je klaar bent voor een tussentijdse toets of het praktijkexamen zullen wij dit voor je aanvragen bij het CBR. Dit kan alleen als je ons als rijschool gemachtigd hebt. Wij adviseren je dit aan het begin van de rijopleiding te doen omdat het anders vaak vergeten wordt en onnodig vertraging op kan leveren.

Je kunt ons machtigen bij het CBR. Hiervoor heb je je DigID nodig en ons rijschoolregistratienummer: 5830W5

Ga naar mijn CBR

Wij gaan altijd voor tevreden klanten!

Persoonlijke aandacht vinden wij erg belangrijk. Daarom doen we er graag alles aan om onze lessen zo leuk en leerzaam mogelijk te maken. Wanneer je op een leuke manier je rijbewijs wilt halen ben je bij ons aan het juiste adres!

Het waren gezellige en leerzame lessen. Rijschool van Elderen heeft mij uitstekend geholpen bij het halen van mijn rijbewijs, en het was ook nog eens super leuk! Ankie en Nancy leggen het zeer goed en duidelijk uit! Ik heb zoveel geleerd en ga nu met een goed en veilig gevoel overal heen met mijn auto.

Tijn Koolen

Ankie is een fijne maar vooral duidelijke instructeur. Op het begin had ik best veel spanningen, maar hier wist ze me overheen te helpen. Ankie en Nancy doen samen zo goed mogelijk hun best voor de leerlingen. Ook met het inplannen van de lessen, vond ik dat ze erg flexibel waren om het voor mij zo goed mogelijk uit te laten komen. Mede dankzij hen heb ik vlot in 1x mijn rijbewijs gehaald. Ze bereiden je erg goed voor op het examen.

Jessie Heuveling

Top rijschool!
Autorijschool van Elderen is een fijne, gezellige, begeleidende en realistische rijschool. Van intake tot rij examen word je goed begeleid en ondersteund. Doordat ik niemand op hoefde te halen of weg te brengen, gaf dat veel rust, en haalde ik het optimale uit mijn les. Ik heb de theorielessen, de rijlessen en mijn examen als erg fijn ervaren. Ik zou deze rijschool aan iedereen aanbevelen want Ankie is van alle markten thuis.

Angela Schildermans